Dilbeek krijgt erkende kunstacademie voor beeldende kunst

zat 27 jun 2015

Dil’arte in Dilbeek groeit uit tot een echte kunstacademie. Minister voor Onderwijs Hilde Crevits heeft de oprichting goedgekeurd van een afdeling Beeldende Kunsten. Zo komt er voor het eerst een officieel erkende en gesubsidieerde richting beeldende kunsten in de gemeente. 

Afdeling Beeldende Kunsten

Op voorstel van minister Crevits keurde de Vlaamse Regering vrijdag de oprichting goed van een afdeling Beeldende Kunsten bij de gemeentelijke academie Dil’arte van Dilbeek.  De gemeente diende hiertoe eind november vorig jaar een aanvraag in. Dil’Arte groeit nu officieel uit tot een kunstacademie met vier erkende studierichtingen: muziek, woord, dans en beeldende kunsten.

De academie van Dilbeek biedt momenteel deeltijds kunstonderwijs aan in de studierichtingen muziek, woord en dans. De jongste zeven jaar groeide de academie jaarlijks met ongeveer 6 procent. Op dit moment volgen er 870 leerlingen les. 

Grote behoefte

Vandaag bestaat er al een “Atelier Beeldende Kunst” bij het Cultuurcentrum Dilbeek. Dit atelier toont de grote behoefte aan een studierichting beeldende kunst. Er zitten nu ongeveer 200 cursisten, terwijl er een numerus clausus geldt. Zonder die beperking zouden er wellicht nog meer cursisten zijn. De gemeente draagt vandaag een deel van de kostprijs via de werkingsmiddelen van het cultuurcentrum.

Lager inschrijvingsgeld

Dankzij de nieuwe erkenning kan er een bijkomend aanbod worden gecreëerd waarbij cursisten op termijn een officieel diploma van het deeltijds kunstonderwijs in de richting beeldende kunsten kunnen behalen.  De cursussen in Cultuurcentrum worden vandaag gegeven door zelfstandige gediplomeerde docenten. Dankzij de erkenning zullen de lesgevers nu ten laste vallen van het departement onderwijs en kunnen zij zo ook een beter statuut verkrijgen. De inschrijvingstarieven zullen ook lager zijn, wat goed is voor de toegankelijkheid van de opleiding. 

Het doel is om vanaf volgend schooljaar te starten met de lagere graad jongeren “Algemeen Beeldende Kunst”. Tegen 2025-2026 zou de studierichting dan volledig uitgebouwd moeten zijn.