westrand_haan.jpg

Dilbeekse haan in kunstwerk Koen Vanmechelen stelt het goed

vrij 27 feb 2015

Cultuurentrum Westrand in Dilbeek heeft een wel heel opmerkelijk kunstobject voor de tentoonstelling over ‘identiteit’ in huis gehaald. Een echte haan maakt immers nog twee weken deel uit van deze tentoonstelling. Maar veel mensen zijn blijkbaar ongerust over het welzijn van de haan.

Nog tot 15 maart kan je Westrand Dilbeek gaan kijken naar ‘Ik-Jij-Wij’, een tentoonstelling waarbij hedendaagse kunstenaars via een werk op zoek gaan naar wat onze identiteit bepaalt.

“Die haan maakt deel uit van de tentoonstelling. Maar het is niet zomaar een haan. Het is een kunstwerk van Koen Vanmechelen. Al sinds 1999 is hij op zoek naar de oerkip. En die wil hij vinden door alle kippen die er op de wereld bestaan, systematisch te kruisen”, verduidelijkt Wim Van Parijs van CC Westrand.

Enkele bezoekers hebben wel al hun bezorgdheid geuit over het lot van de haan. Maar volgens de organisatoren van de tentoonstelling is die ongerustheid nergens voor nodig. “Zijn kooi is echt wel voldoende groot. De afmetingen kwamen tot stand in overleg met dierenwelzijn, wetenschappers en de kunstenaar. En uiteraard krijgt hij voldoende eten en water”, glimlacht Van Parijs. “Bovendien komen heel wat mensen met de haan praten en krijgt hij soms brood toegestopt”.

De expositie loopt nog tot 15 maart. CC Westrand verwacht naar eigen zeggen 6.000 bezoekers voor de tentoonstelling. Meer info vind je op www.westrand.be. En met de haan kan je vanavond al kennismaken in het nieuws op RINGtv.