druivenplant2.jpeg

Doorstart voor Vlaams-Brabantse tafeldruif

maa 8 jun 2015

In 2013 sloegen de gemeenten Overijse, Hoeilaart, Tervuren en Huldenberg de handen in elkaar om het voortbestaan van de Vlaams-Brabantse tafeldruif te verzekeren. Twee jaar lang kweekten enkele telers nieuwe planten van de tafeldruif. De eerste van honderden planten ging deze ochtend de grond in van het druivencentrum Solheide in Overijse. 

Met dit project willen de druivengemeenten de kennis van de druiventeelt en de ambacht ervan in stand houden. De provincie Vlaams-Brabant en Europa maakten hiervoor ook de nodige middelen vrij. Daardoor kunnen beginnende telers in de Solheide een cursus volgen, planten aankopen en een serre huren om druiven te telen.

Vanmorgen stopten de druivenkoningin Ina en gedeputeerde Swinnen de eerste planten in de grond van het druivencentrum Solheide in Overijse. “Het is een nicheproduct dat het economisch moet hebben van de meerwaarde van het product. En zolang de consumenten daarvan overtuigd zijn, mag dat ook een prijs hebben. En zolang de consument daarvan overtuigd blijft, zal de serredruif blijven bestaa”, zegt gedeputeerde voor landbouw en Platteland Monique Swinnen.