cardijn.jpg

Dossier zaligverklaring Cardijn uit Halle bijna klaar

maa 23 maa 2015

Het dossier rond de zaligverklaring van kardinaal Jozef Cardijn is bijna rond. Dat bevestigt ons Guy Tordeur. Hij is postulator van een kerkelijke rechtbank die het proces tot de zaligverklaring moet begeleiden. De bedoeling is om het dossier nog dit jaar over te dragen aan Rome.

De procedure voor de zaligverklaring werd vorig jaar opgestart en is er gekomen op vraag van enkele priesters uit India en de internationale Kajottersbeweging. Hallenaar Cardijn leefde van 1882 tot 1967. In 1924 stichtte hij de KAJ of de Kajottersbeweging. Deze organisatie voor de arbeidersjeugd bouwde hij na de tweede wereldoorlog uit tot een internationale beweging die in zo’n 80 landen actief was. In 1965 werd hij tot kardinaal gewijd.  

Maar een zaligverklaring is een procedure die heel wat tijd en werk in beslag neemt. Vorig jaar werd er alvast een kerkelijk rechtbank geïnstalleerd die de zaligverklaring moet voorbereiden.

Intussen werden al 50 Belgische ooggetuigen gehoord. Voorts zijn er vanuit het buitenland ook al 30 schriftelijke getuigenissen binnengekomen. Het gaat om bisschoppen en kardinalen maar ook priesters en leken.

Maar er moeten nog een pak archieven onderzocht worden, ook in het buitenland. “En dat is een taak die meer tijd in beslag heeft genomen dan we hadden verwacht”, zegt Guy Tordeur die als postulator van de kerkelijke rechtbank werd aangesteld.

“Blijft ook nog de vraag wanneer de theologische en historische commissies hun werkzaamheden zullen hebben beëindigd. Nadien moet alles gebundeld worden en dan kan het dossier overgedragen worden aan Rome”, verduidelijkt Tordeur.

Nadien moet Rome het dossier ontvankelijk verklaren. “En het blijft ook de vraag of de paus zal wachten op een medisch mirakel. Want eigenlijk pas dan kan de zaligverklaring worden afgekondigd”, aldus de postulator.