20-12_mater_dei_3_plannen.jpg

Drie mogelijke plannen woonzorgcentrum Mater Dei voorgesteld

vrij 21 dec 2018

In een goed gevulde cafetaria van vzw Mater Dei werd een infoavond gehouden over de nieuwe bouwplannen voor het woonzorgcentrum in Pepingen. De raad van bestuur legde drie mogelijke bouwplannen voor aan de buurtbewoners.

Het huidige rust- en verzorgingshuis Mater Dei telt een honderdtal bedden en een dagverblijfcentrum en voldoet niet meer aan de huidige normen. Na jaren van protest en afgekeurde ideeën over van de bouwplannen voor een nieuw woonzorgcenrum, stelde de raad van bestuur de nieuwe plannen nu voor als ‘laatste poging om tot een nieuwbouw te komen’.

Het eerste plan met een vierkantshoeve werd helemaal verlaten. Er werden vijf mogelijke bouwdossiers bestudeerd waarvan er drie werden voorgelegd aan de vergadering. Twee plannen, die te veel schaduw zouden werpen op de Neerstraat, werden opgegeven.

L-vorm
Dit gebouw heeft als voordeel dat het een goede woonkwaliteit biedt, een mooi uitzicht en goede relatie met de Molenstraat en het dorpsplein. De gezonde waardevolle bomen worden bewaard. Het nadeel van dit gebouw is dat het te dicht aansluit bij de school. Van op het dorpsplein kijkt men uit op een groot gebouw.

S-vorm
Dit geeft meer openheid en een toegang tot de tuin. Maar er zou meer inkijk zijn in de kamers, de tuin wordt kleiner en de brandweg moet langer worden.

U-vorm
De bewoners hebben een uitzicht op tuin en omgeving, wat hun woonkwaliteit verbetert. Er blijft een grotere tuin over met mooie bomen. Er komt een veiligere ingang met een groene zone. De tuin is ook toegankelijk van op het dorpsplein.

En wat gebeurt er met de gebouwen die niet afgebroken mogen worden? Het oude rustoord zou worden verkocht aan de vzw Zonnestraal die er nieuwe woongelegenheden van kan maken. Voor de kapel wordt een nieuwe bestemming gezocht. De Grot wordt wellicht hersteld.