landingsbaan.jpg

Drukste landingsbaan wekenlang dicht voor renovatie

woe 8 jul 2020

De voorbereidende werken voor de renovatie voor de noordelijke baan 25R/07L op Brussels Airport zijn gestart. De baan gaat vanaf 13 juli voor zes weken dicht. Daardoor zullen er tijdelijk meer vliegtuigen landen vanuit Perk en meer vliegtuigen opstijgen richting Wezembeek-Oppem.

Het is van 1996 dat er grondige renovatiewerken werden uitgevoerd aan de noordelijke landingsbaan. Op die baan stijgen de meeste vliegtuigen op richting Diegem of landen ze vanuit Steenokkerzeel. De komende zes weken zal vooral de dwarsbaan gebruikt worden, al hangt dat af van het weer. Op het gebruik van die baan kwam heel wat kritiek. Zo vond de ombudsman van de luchthaven van Zaventem Philippe Touwaide “het geen volwaardige piste die niet geschikt was voor intensief gebruik.”

Het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) van de federale overheidsdienst Mobiliteit zet uiteindelijk toch het licht op groen voor het gebruik van de dwarsbaan. Het intensief gebruik zal uiteindelijk wel meevallen. Door de coronacrisis zit Brussels Airport verre van de maximumcapaciteit. De luchthaven heeft bovendien gevraagd om de werken uit te voeren tijdens de lockdownperiode, maar omdat er onvoldoende materiaal en personeel beschikbaar bleek te zijn, bleef de planning behouden. De renovatiewerken zouden tot en met 23 augustus duren.