amfibietunnelbis3.jpg

Duboislaan week afgesloten voor bouw amfibietunnels

zon 15 feb 2015

Tot zondag worden de Duboislaan en de Harasdreef in Sint-Genesius-Rode, Ukkel en Hoeilaart afgesloten. Het Agentschap Natuur en Bos bouwt er twee amfibieëntunnels. 

Op die manier kunnen padden, kikkers en salamanders veilig de oversteek maken tijdens de jaarlijkse amfibieëntrek. Naast twee amfibietunnels worden er ook 300 meter geleidingswanden gebouwd onder en langs de Dubboislaan in Groenendaal.

Het Zoniënwoud is een topgebied voor amfibieën. Ze overwinteren aan de ene kant van de Duboislaan en in het voorjaar trekken ze naar de vijvers om er te paren en eieren af te leggen. “De voorbije jaren voerden we een telling uit bij de amfibieën. Daaruit bleek dat tussen de 1100 en 1700 dieren de oversteek maakten. Maar de Duboislaan snijdt het Zoniënwoud doormidden en lokt veel verkeer. Dus er is veel kans dat de diertjes platgereden worden. Jaarlijks zijn er dat zo’n 500. Daarom zochten we naar een lange termijnsoplossing”, verduidelijkt Steven Vanonckelen van Agentschap natuur en Bos.

De twee tunnels moeten in de toekomst dus dierenlevens redden. Het Agentschap voor Natuur en Bos betaalt het gros van de kosten: 119.500 euro. De gemeente Sint-Genesius-Rode legt ook 5000 euro bij.