Dure grondprijzen en verkeer zijn bedreiging voor landbouwers in de Rand

din 12 mei 2015

Veel landbouwers uit de Rand hebben het gevoel dat de landbouw in deze regio in de verdrukking zit. Dat is onder meer het gevolg van de dure grondprijzen en het drukke verkeer. Toch zien ze ook voordelen. De centrale ligging en de nabijheid van een grote afzetmarkt bieden immers kansen voor de toekomst. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Landmaatschappij. 

Ondanks de nabijheid van de stad is de Vlaamse Rand een gebied met nog verrassend veel landelijke zones. Meer dan 1.000 landbouwers bewerken er nog meer dan 17.000 ha grond en beheren tegelijkertijd de open ruimte. Om een beleid op maat uit te werken voerde de Vlaamse landmaatschappij in opdracht van het departement Landbouw en Visserij een studie uit. Daarbij werden 171 landbouwers uit de Rand ondervraagd.

De meeste landbouwers zien meer nadelen dan voordelen aan hun ligging in de stadsrand. Zo zijn de grondprijzen er zeer duur, deels veroorzaakt door speculatie op landbouwgronden. Ook het drukke verkeer maakt het moeilijk om aan de percelen te geraken. Ook de kleine en versnipperde landbouwpercelen zien ze als een nadeel. Bij veel landbouwers leeft ook het gevoel dat de landbouw in de Vlaamse Rand in de verdrukking zit. Toch ziet men ook voordelen: de centrale ligging, de nabijheid van een grote afzetmarkt en de mogelijkheden om seizoenarbeiders aan te trekken.