ba2.png

Ebola-controles op Zaventem ?

zon 12 okt 2014

De federale overheidsdienst Volksgezondheid overweegt om ook op de luchthaven van Zaventem passagiers te controleren op de dodelijke infectieziekte ebola.  Dat meldt Het Nieuwsblad.  

In de Verenigde Staten en Groot-Brittanië worden sinds deze week passagiers uit risicolanden grondig gescreend op het ebola-virus.  Met een toestel wordt de passagier gescand op mogelijke symptomen van het dodelijke virus.  Ook Frankrijk start deze week met controles.

In België is het voorlopig nog niet zo ver maar Volksgezondheid overweegt wel de mogelijkheid.  Maandag wordt over de kwestie opnieuw vergaderd. 

Ook kersvers minister van Volksgezondheid Maggie De Block uit Merchtem zei gisteren in Het Journaal (één) dat de aanpak van het ebola-virus één van haar prioriteiten wordt.  Er zijn volgens De Block momenteel al een aantal voorzorgsmaatregelen genomen mochten er  reizigers uit risicolanden met koorts landen op Zaventem.  Maar volgens de minister is er geen reden tot paniek en is de situatie volledig onder controle.  

Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven, pleit voor invoering van controles.  Bij alle passagiers van vluchten uit Ebola-gebieden zou volgens hem de temperatuur moeten genomen worden. Dat is volgens Van Ranst maar een kleine moeite, want het gaat over zes vluchten per week. Het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek is volgens de viroloog het best uitgerust om ebola-patiënten op te vangen. Omdat het hospitaal afgelegen ligt en er ook plaats is. 

Brussels Airlines blijft intussen vliegen naar Liberia, Guinee en Sierra Leone, drie landen die momenteel getroffen worden door de Ebola-epidemie.  Volgens de maatschappij is dat van humanitair belang omdat er ook geneesmiddelen en artsen vervoerd worden.  Brussels Airlines raadt reizigers met bestemming West-Afrika wel aan om vooraf de reisadviezen van Buitenlandse zaken en Volksgezondheid te raadplegen.