zonsverduistering.jpg

Eclipsbrilletjes MIRA Grimbergen volledig uitverkocht

vrij 13 maa 2015

Op 20 maart vindt een nieuwe zonsverduistering plaats. Bij volsterrenwacht MIRA in Grimbergen was er de voorbije dag een stormloop op eclipsbrilletjes. De voorraad is intussen volledig uitgeput.  

Wie de zonsverduistering op 20 maart 2015 mist, zal moeten wachten tot 2090. Begrijpelijk dat niemand dus deze afspraak met de geschiedenis wil missen.

Maar wie veilig naar de zonsverduistering wil kijken, heeft wel een eclipsbril nodig. Een filmrol, een gewone zonnebril of een cd-schijfje zijn geen veilige alternatieven. Op korte termijn zijn er in Vlaanderen al zo’n 400.000 eclipsbrillen over de toonbank gegaan. Ook bij de volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen was het de voorbije dagen alle hens aan dek. Daar werden al zo’n 23.000 bestellingen verwerkt en verstuurd. 

“Nu zijn we ermee gestopt omdat de voorraad is uitgeput. Zelf kunnen we ook geen nieuwe brillen meer bestellen bij leveranciers omdat die er ook geen meer hebben", zegt Philippe Mollet van volkssterrenwacht MIRA.

Uiteraard heeft MIRA alles in gereedheid gebracht en alle vrijwilligers opgetrommeld om iedereen op 20 maart in Grimbergen te laten genieten van de zonsverduistering.  Alles wordt ook digitaal opgenomen. Mensen kunnen de eclips ook volgen op www.mira.be .

“De volgende totale eclips is in 2090. Maar die zou je moeilijker kunnen waarnemen. En dan is het wachten tot 2142, en wel op 25 mei in de late voormiddag om zo'n spektakel nog te kunnen meemaken. Logisch dus dat iedereen er op 20 maart dit jaar wil bij zijn”, besluit Mollet.