dag_van_het_park.jpg

Een 'smakelijke' Dag van het Park

zon 31 mei 2015

Verschillende parken, private en publieke, zijn vandaag een extra bezoekje waard. Het Agentschap Natuur en Bos organiseert er immers al voor de 24ste keer de Dag van het Park. Die staat dit jaar in het teken van de smaak. 

Kattemeuterbos in Grimbergen

In Grimbergen viert de lokale Natuurpuntafdeling haar 20-jarig bestaan op deze Dag van het Park. Ze doet dat in het unieke kader van het privédomein Kattemeuterbos. Het Kattemeuterbos is een groot oud bos, dat toen Grootemeuterbosch werd genoemd. Het is een waardevol gemengd loofbos met een aantal beschermde bomen. Opmerkelijk is dat het bos de vorm heeft van een reuzenboom, waarbij de lange inkomdreef de stam voorstelt en het bos zelf de ronde vorm heeft van een boomkruin. 

De geleide wandelingen starten om 14u, 14u30 en 15u en duren ongeveer 1u30. Gewone stapschoenen volstaan. Het traject is niet toegankelijk voor kinderwagens.

Waalborrepark in Asse

Ook Asse doet dit jaar mee aan De Dag van het Park, meer bepaald in het prachtige Waalborrepark aan de Parklaan 24. Het park, aangelegd in een romantische stijl met enkele formele geometrische elementen, omvat een lusttuin die bestaat uit een grote open vlakte ten zuiden van de villa, omringd door een gordel van dichte beplantingen en een perifeer pad. Het park herbergt ook een zeldzame collectie houtige gewassen. Vierentwintig bomen zijn afzonderlijk beschermd als monument.

Rolleveldpark in Vilvoorde

In 1994 vond de eerste “Vilvoordse“ Dag van het Park plaats in het Rolleveldpark (wijk Far-West). Nu, 21 jaar later, is het opnieuw dit park, ook wel park Poot genoemd, dat in de kijker wordt gezet. Het 7,6 ha grote park onderging ondertussen een ware facelift. 'Vorig jaar zijn we gestart met de grondige renovatie van het park', zegt Katrien Vaes, schepen voor openbare werken, wijkzorg en groen. 'De werken waren echter niet tijdig klaar zodat we in 2014 niet hebben deelgenomen. Dit jaar hopen we echter op heel wat bezoekers van binnen en buiten Vilvoorde.'
 
De dag vangt sportief aan om 11 uur met de officiële inloop van de fit-o-meter, samen met de Vilvoordse atletiekvereniging Sparta. Vorig jaar werden er doorheen het park 9 nieuwe houten toestellen geplaatst. Nadien is het tijd voor een streepje muziek door de jeugdafdeling van de Koninklijke Harmonie Vlaams en Vrij 'de Jonge Boskes', gevolgd door een optreden van “Tram 58“.
 
Lentewandeling in Ter Rijst in Pepingen

Natuurpunt Pepingen organiseert zoals elk jaar een lentewandeling in domein Ter Rijs op de Dag van het Park. Onder begeleiding van gidsen kan je het domein verkennen en ga je op zoek naar verschillende soorten vlinders, planten en vogels. Dit jaar is er extra aandacht voor de bomen in het park. De wandeling start om 14u aan de parking van Ter Rijst, Kasteelbaan, Pepingen.