waterstoftankstation.jpg

Eerste publiek toegankelijke waterstoftankstation van Vlaams-Brabant in Zaventem

vrij 10 jul 2015
In Zaventem wordt het eerste semipublieke waterstoftankstation in de provincie Vlaams-Brabant gebouwd. Het tankstation komt op de terreinen van Toyota Motor Europe langs de Leuvensesteenweg, maar zal in de toekomst ook toegankelijk zijn voor externe auto's en bussen die op waterstof rijden.
 
 
 

Vergunning om waterstoftankstation 
De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem hebben Air Liquide Advanced Business onlangs een milieu- en stedenbouwkundige vergunning verleend voor de uitbating van een waterstoftankstation te Zaventem. Dat komt langs de Leuvensesteenweg op een perceel van Toyota Motor Europe nv. Het station zal zowel publiek toegankelijk zijn, maar er is ook een diensttoegang voorzien voor de autofabrikant zelf. Die zal in eerste instantie de enige klant zijn van dit tankstation. Naarmate meer automerken waterstofvoertuigen op de markt brengen, kan dit waterstoftankstation onmiddellijk door externe klanten gebruikt worden. De site zal ook kunnen gebruikt worden voor het tanken van autobussen op waterstof.
 
Groene, stille auto's
Waterstofauto's zijn hoogtechnologische voertuigen die beter zijn voor het milieu dan de klassieke diesel- of benzinewagens. Het zijn eigenlijk elektrische auto’s met een eigen energiecentrale aan boord, een brandstofcel. Maar waterstofwagens zullen maar pas populair worden als er ook genoeg mogelijkheden zijn om waterstof te tanken. De Zaventemse schepen van Milieu en Duurzaamheid Erik Rennen is dan ook tevreden dat zijn gemeente een voortrekkersrol kan spelen: "Een waterstofauto heeft geen vervuilende uitstoot, het enige wat vrijkomt is waterdamp. Een ander aanzienlijk voordeel van deze voertuigen is dat ze zeer stil zijn, aangezien ze niet met een verbrandingsmotor werken. Dit draagt, zeker in een stedelijke omgeving, bij tot een stillere leefomgeving.'
 
Foto: waterstoftankstation in Nederland