Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste Skilpod-woning neergepoot in Zemst. Huurprijs: 200 euro/maand

Eerste Skilpod-woning neergepoot in Zemst. Huurprijs: 200 euro/maand

In Zemst werd vanmorgen de eerste zogenaamde Skilpod neergepoot. Dat is een kleinschalige, energiezuinige maar vooral een betaalbare woning. De bedoeling is dat er zo’n 10 woningen gebouwd worden op de voormalige camping Felix Cottage in Elewijt (Zemst).

"Meer en meer mensen houden, na het betalen van hun woonkosten, te weinig middelen over om fatsoenlijk te leven. Een betaalbare energiezuinige woning is dé uitdaging waarvoor we staan’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Wonen. Daarom ontwikkelde de provincie samen met een aantal architecten een catalogus ‘Kleinschalig Wonen’ (zie foto onder). Daarin staan huizen met een rationeel ruimtegebruik die én betaalbaar én klimaatvriendelijk zijn’.

Op de voormalige camping Felix Cottage in Elewijt werd vanmorgen de eerste van tien zogenaamde Skilpod-woningen rechtgetrokken. Het pilootproject kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de provincie, gemeente en de eigenaar van de grond. “Betaalbaar wonen: het wordt vaak gezegd, maar hier wordt de daad bij het woord gevoegd. De bedoeling is om een aanbod te creëren waar je betaalbaar kan huren tussen de 200 en 250 euro per maand. Zemstenaren krijgen daarbij voorrang, de bewoners van de camping ook”, verduidelijkt burgemeester  Coopman. Als de toonwijk van deze kleinschalige woningen in Elewijt gerealiseerd is, start de provincie met een gelijkaardig project in Huldenberg.