Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste stakingsdag De Lijn: hinder in Vlaams-Brabant eerder beperkt

Eerste stakingsdag De Lijn: hinder in Vlaams-Brabant eerder beperkt

De eerste dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond verstoort de dienstverlening van De Lijn. De hinder is het grootst op een aantal stadsnetten. Volgens de recentste update zou in onze provincie 70 procent van alle bussen uitgereden zijn.

Nog bijna het hele Pinksterweekend, tot en met zondag, staken de socialistische en liberale bonden bij vervoersmaatschappij De Lijn. Vier dagen lang is aanzienlijke hinder te verwachten: op de eerste dag concentreert deze zich vooral op de stadsnetten. Doordat de chauffeurs van de christelijke vakbond en de onderaannemers de actie niet steunen, zijn er wel bussen en trams uitgereden. De vervoermaatschappij probeert de werkwillige chauffeurs in te zetten op een aantal prioritaire assen.

Volgens cijfers van De Lijn zijn in de provincie Vlaams-Brabant op de eerste ochtend van de staking  ongeveer 70 procent van de bussen uitgereden, met kleine lokale verschillen. Onder meer de volgende belangrijke buslijnen worden minstens gedeeltelijk bediend: 3, 4, 8, 230, 270, 284, 358, 370, 380 en 395. Ook de belbussen rijden nagenoeg allemaal. Gedetailleerde info is te vinden op https://verstoring.delijn.be/.

De directie betreurt de staking en zegt dat ze met haar plannen van De Lijn een slagkrachtiger bedrijf wil maken. Volgens De Lijn liggen er voorstellen op tafel voor een betere omkadering van de chauffeurs met 63 nieuwe teamcoaches, een plattere managementstructuur en uniforme werkprocessen voor heel Vlaanderen, bovendien zonder naakte of collectieve ontslagen.