zeen1.jpg

Eerste van 2000 bomen geplant aan het Zeen in Sterrebeek

din 18 dec 2018

Afgelopen zondag staken Chiro Mik Mak, Jeugdhuis Tonzent en buurtbewoners van het Zeen in Sterrebeek (Zaventem) de handen uit de mouwen om een speelbos aan te planten. 600 bomen gingen de grond in, deze winter volgen er nog 1400. 

Na de sanering van het terrein aan de Tramlaan door de gemeente Zaventem, werd via deze plantactie i.s.m. Regionaal Landschap Brabantse Kouters de eerste fase van de natuurinrichting afgetrapt. Door de grote opkomst gingen in een mum van tijd meer dan 600 zomereiken, zwarte elzen, winterlindes, esdoorns, boswilgen en essen de grond in. Verdere aanplantingen deze winterperiode zullen zorgen voor meer dan 2000 bomen op de site.

In een volgende fase neemt de Vlaamse Milieumaatschappij de sanering van Kleine Maalbeek op. Daarnaast zal de aanleg van een winterbedding op de beek  voor meer waterbuffering zorgen. De hele herinrichting van de omgeving omvat nadien ook nog de aanleg van paden en brugjes om een deel van het gebied toegankelijk te maken, een grote plukboomgaard, bloemenweide en bijkomende bosaanplantingen.

Dit totaalproject wordt financieel ondersteund door het Agentschap voor Natuur en Bos en kadert in de programma van de Vlaamse Overheid voor meer toegankelijk groen in de Vlaamse Rand.