Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Elektriciteitscabine biedt onderdak aan vleermuizen

Elektriciteitscabine biedt onderdak aan vleermuizen

Een elektriciteitscabine in Nederokkerzeel, bij Kampenhout, is ingericht als verblijfplaats voor vleermuizen. Via speciale openingen in het dak kunnen de dieren gemakkelijk in en uit de cabine vliegen. De donkere leien doen de temperatuur onder het dak oplopen, zodat de vleermuizen er in ideale omstandigheden kunnen verblijven. Natuurpunt en netbedrijf Fluvius hopen met dit initiatief de omgeving aantrekkelijker te maken voor vleermuizen.

Netbedrijf Fluvius verving de paalcabine in de Waverstraat in Nederokkerzeel door een distributiecabine. “De elektriciteitscabine bevindt zich in Natura 2000-gebied, het Europees netwerk van belangrijke natuurgebieden”, vertelt Koen Wouters, regiomanager bij Fluvius. “We zijn op zoek gegaan naar een manier om met de cabine de natuurwaarden in het gebied te verbeteren. In overleg met Natuurpunt hebben we gekozen voor een vleermuisvriendelijke inrichting.”

Via een ‘vleermuizendak’ met speciale openingen kunnen de dieren gemakkelijk in en uit het zoldergedeelte vliegen. Door de donkere dakbedekking loopt de temperatuur op de zolder op. “Deze unieke cabine past perfect binnen het meerjarig natuurherstelproject LIFE Green Valleys”, juicht vleermuiskenner van Natuurpunt Kris Boers het initiatief toe. “We voeren daarbij onder meer onderzoek naar de aanwezigheid van de kleine zoogdieren en mogelijkheden om de regio geschikter te maken als leefgebied.”