politie_4.jpg

Extra alcohol- en gordelcontroles in maart in Vlaams-Brabant

maa 29 feb 2016

De politiediensten in onze regio gaan in maart extra controles uitvoeren op het rijden onder invloed en het dragen van de gordel.

De campagne 'Bij mij ben je veilig' wil de Vlaams-Brabanders op een positieve wijze overtuigen om in alle omstandigheden de gordel te dragen in de auto", zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. "In 2012 droeg 86,7% van de Vlaams-Brabantse bestuurders en 84,2% van de passagiers voorin de gordel.  Uit de ongevalsanalyses van het Belgisch Instituut voor de Verkeerveiligheid blijkt dat er bij één dodelijk ongeval op drie er maar één weggebruiker betrokken is. De gordel biedt ook een goede bescherming bij deze eenzijdige ongevallen, waar de chauffeur vaak de controle over het voertuig verliest”, aldus De Witte. Een gordel beschermt ook de inzittenden. Zelfs een botsing aan bijvoorbeeld 20 km/uur kan zonder gordel dodelijk zijn. Het nut van een gordel wordt alvast mooi geïllustreerd in onderstaand filmpje.

 

 

Wie de gordel niet draagt, kan een onmiddellijke inning krijgen van 110 euro. Wie het  kinderzitje in de wagen niet of niet correct gebruik, kan  een onmiddellijke inning krijgen van 165 euro. Sinds 1 januari 2015 worden overtreders, die binnen de drie jaar voor bepaalde zware verkeersovertredingen worden veroordeeld, strenger bestraft. Ze krijgen een rijverbod van drie maanden met verplichte examens en onderzoeken.