faciliteiten.jpg

Faciliteitengemeenten vragen oplossing voor toekomst OCMW’s

vrij 3 apr 2015

De burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten vragen een oplossing voor de toekomst van hun OCMW. In 2019 houden de OCMW’s op te bestaan en nemen de gemeentebesturen alle bevoegdheden over.  Maar dit is niet zo in de faciliteitengemeenten.  Daarvoor is een aanpassing nodig van de grondwet. 

De burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel én Voeren hebben een gezamenlijk standpunt ingenomen over het plan van de Vlaamse overheid om de OCMW's met de gemeentebesturen samen te voegen.

Door het samengaan van de OCMW's met de gemeentebesturen wil de Vlaamse regering een efficiëntere en modernere bestuursstructuur creëren. Voor gewone gemeenten in Vlaanderen is er hierbij geen probleem, en zal de OCMW-voorzitter in het college zetelen en zal de OCMW-structuur opgaan in de gemeente. Maar voor de faciliteitengemeenten is er een probleem.

“Ons bijzonder taalstatuut is vastgelegd via de pacificatiewet in de grondwet. Dat kan niet worden veranderd. En dus dreigen wij in een soort vacuüm terecht te komen. Wij vragen als burgemeesters nu daarom aan minister Homans om een oplossing uit te werken. Want de nieuwe structuur die wordt opgezet houdt in dat ook subsidies en toelagen van de hogere overheid via een andere procedure zullen worden toegekend. Wij mogen daarvan niet het slachtoffer zijn”, zegt de Wemmelse burgemeester Vansteenkiste.

Homans werkt intussen aan een oplossing en zal de burgemeesters van de faciliteitengemeenten hierover inlichten zodra de oplossing er is.