rood_licht_zellik.jpg

Files binnenring kunnen niet meer omzeild worden via afrit Asse-Zellik

vrij 11 maa 2016

Vanaf maandag zal het spitsverkeer op de binnenring geen ommetje meer kunnen maken via de rotonde in Zellik om te ontsnappen aan de structurele problemen ter hoogte van de samensmelting met de E40. 

De samensmelting van de binnenring met de E40 komende van de kust verloopt al sinds de herinrichting problematisch. Net voor de samenvoeging moet het verkeer op de binnenring immers van 3 rijstroken naar 1 rijstrook om plaats te maken voor de 2 rijstroken van de E40. Gehaaste autobestuurders nemen daarom net voor de samensmelting de afrit Asse-Zellik (afrit 10) om vervolgens via de rotonde opnieuw de binnenring te nemen. Maar het oneigenlijk gebruik van de afrit veroorzaakt heel wat fileleed op de Pontbeek (N9) en in het centrum van Zellik.

Daar komt nu een einde aan. Want vanaf maandag zal het spitsverkeer dat een ommetje maakt via de afrit 10, een verkeerslicht tegenkomen voor het de rotonde kan oprijden. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het gemeentebestuur van Asse en politiezone AMOW willen met deze proefopstelling testen of door deze maatregel het oneigenlijke gebruik van afrit 10 zal verminderen. Tijdens de ochtendspits tussen 7u en 9u zal het verkeer afwisselend een oranje knipperlicht en rood krijgen. Zowel de naleving van het rode licht als het effect op de doorstroming op de Pontbeek zullen door de verschillende partners van zeer nabij worden gevolgd. Het gaat dus voorlopig om een proefopstelling.