Geen fietssnelweg naar Merchtem en Opwijk

don 4 dec 2014

De fietssnelweg van Brussel naar Asse wordt niet doorgetrokken naar Merchtem en Opwijk.  Dat heeft gedeputeerde Tom Dehaene bevestigd.  De provincie Vlaams-Brabant wil het project voor 80% financieren maar de gemeente Merchtem heeft afgehaakt.  De N-VA afdelingen van Asse en Opwijk betreuren de beslissing.  

Merchtem beloofde in het verleden meermaals om op te treden als bouwheer voor de verlenging van de zogenaamde ‘OMA B-route’.  Daardoor kon de fietssnelweg Brussel-Asse over Merchtem en Opwijk doorgetrokken worden.  De provincie zou het project voor 80% financieren.  Het overige deel van de kosten zou gedragen worden door de lokale besturen omdat dit deel door de provincie niet erkend werd als fietssnelweg.  Begin vorig jaar zette de gemeenteraad het licht nog op groen maar intussen heeft Merchtem zich terug getrokken uit het project. 

De N-VA vroeg tijdens de jongste provincieraad dat er bijkomende inspanningen zouden geleverd worden omdat pendelaars en scholieren  uit Merchtem en Opwijk de grootste moeite hebben om Asse en Brussel te bereiken. 

Gedeputeerde Tom Dehaene bevestigt dat de route tussen Opwijk, Merchtem en Asse een hoog fietspotentieel heeft. Net om die reden werd de route binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk opgenomen en is er een financiering mogelijk van 80%. Maar volgens gedeputeerde Tom Dehaene kan dit provinciaal initiatief niet gerealiseerd worden als Merchtem niet wil meewerken. Hij betreurt de houding van Merchtem omdat Opwijk in het verleden wel al een deel van de OMA B-route heeft aangelegd.  Een medewerker van de dienst mobiliteit gaat nu tijdens een Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC) Merchtem alsnog proberen te overtuigen van het belang van de fietssnelweg.