carnaval_halle6.jpg

Geen specifieke antiterreurmaatregelen tijdens carnaval Halle

vrij 4 maa 2016
Halle viert een heel weekend carnaval, en dus is het voor de politie- en hulpdiensten alle hens aan dek om het feest in goede banen te leiden. De terreurdreiging blijft ongewijzigd op niveau 3, maar in Halle zijn geen bijzondere maatregelen van kracht. De politie zal wel massaal aanwezig zijn en zal zich ook in burgerkledij mengen tussen de feestvierders.

Halle is heel het weekend in de ban van de jaarlijkse carnavalsgekte, met als hoogtepunt de stoet op zondag. Hoewel de terreurdreiging van kracht blijft, zullen de carnavalisten in Halle ongestoord kunnen feestvieren. "We hebben de bevolking geen bijzondere beperkingen opgelegd. Iedereen kan zijn carnaval vieren. Onze politie weet wel welke fenomenen ze in de gaten moeten houden, en dat zullen ze ook doen. Maar welke de fenomenen zijn, gaan we niet kenbaar maken", aldus burgemeester Dirk Pieters. 
 
De politie zal wel massaal aanwezig zijn, zowel in uniform als in burger. De stad en de organisatoren willen overlast en incidenten zoveel mogelijk beperken. 's Nachts mag er bijvoorbeeld al enkele jaren geen muziek meer worden gedraaid van uit de carnavalwagens. En als het toch fout gaat, staat het Rode Kruis met 11 interventieploegen klaar. En die maken voor het eerst gebruik van een speciaal traceersysteem.
 
"Een trackingsysteem kan je best vergelijken met een gps-module die in elk voertuig zit. Dat laat ons toe om vanuit de controlekamer onze ploegen op het terrein te volgen, en te zien waar ze zich exact bevingen. Het groot voordeel voor de mensen die aan het feestvieren zijn, is dat wij in geval van een oproep onmiddllijk de dichtsbijzijnde ploeg kunnen uitsturen omdat we zien waar die zich bevindt", vertelt Luc Dekegel van Rode Kruis Halle.