Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geluidsnormen luchthaven: Brussel voert de druk op

Geluidsnormen luchthaven: Brussel voert de druk op

Het Brussels Gewest en 17 van de 19 Brusselse gemeeenten voeren de druk op het federale niveau verder op in verband met de geluidsnormen rond Brussels Airport. Bevoegd minister Bellot kreeg een brief waarin gewest en gemeenten hun beklag doen over het feit dat de geluidsnormen, ondanks een uitspraak van een Brusselse rechtbank, nog steeds geschonden worden. "We behouden ons het recht voor om alle mogelijke gevolgen te onderzoeken en daarbij hoort ook het aanspannen van nieuwe rechtszaken", klinkt het. Het nieuws komt van onze collega's van Bruzz.

Afgelopen zomer gaf de Brusselse rechtbank het Brussels Gewest en de gemeenten gedeeltelijk gelijk in hun zaak tegen de geluidshinder op Brussels Airport. De rechter eiste dat de Belgische staat de overtredingen van de geluidsnormen op de Kanaalroute zou stoppen tussen 23 u en 7 u 's ochtends. De rechter ging evenwel niet in op de vraag om die route volledig te verbieden.

Vorige week schreef minister van Mobiliteit Bellot een brief aan het Brussels Gewest en de Brusselse gemeenten. In die brief legde hij uit met welke maatregelen de overheid aan de eisen van de rechtbank zou voldoen. Zo was er onder meer sprake van een impactstudie naar de geluidshinder op de start- en landingsbanen.

Maar dat voorstel blijkt nu onvoldoende voor Brussel. In een schrijven van het Gewest en de Brusselse gemeenten aan Bellot staat dat de uitspraak van de rechtbank 'absoluut niet gerespecteerd wordt' en 'dat er nog altijd talrijke schendingen van de geluidsnormen worden vastgesteld.' Er is sprake van mogelijk nieuwe acties en het opleggen van dwangsommen.

Voor alle duidelijkheid: Ukkel en Etterbeek sluiten zich niet aan bij het protest. Samen met de MR-burgemeesters van Molenbeek, Elsene, Koekelberg en Ganshoren zijn ze in een andere brief aan Bellot een stuk milder en tonen ze zich tevreden dat er een globale en onafhankelijke impactstudie komt.