brand_wolvertem.jpg

Gemeentelijk rampenplan Meise afgeblazen na brand Lotus

don 4 jun 2015

De brand in de Lotusfabriek in Wolvertem (Meise) is onder controle. Woensdag rond 20u werd het gemeentelijk rampenplan afgesloten en mochten de bewoners opnieuw naar hun woningen. Vanmorgen rond 2u is het vuur opnieuw even opgeflakkerd. Enkele korpsen zijn momenteel nog steeds aan het nablussen.  

Het vuur brak uit rond 11u aan de productielijn voor wafels en veroorzaakte een enorme rookontwikkeling. De brandweer die massaal ter plaatse was liet de fabriek gecontroleerd uitbranden. Rond 16u leek het vuur onder controle maar na het instorten van een muur laaide de brand opnieuw op. Daarbij raakten 2 brandweermannen zwaar gewond. Zij werden overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeren volgens de brandweerzone Vlaams-Brabant West niet meer in levensgevaar. Over hun toestand is voorlopig niets bekend. Ook vanmorgen rond 2u is het vuur opnieuw even opgelaaid.

Vrijwel onmiddellijk werd het gemeenteplan afgekondigd maar dat werd gisteren om 20u opnieuw afgesloten. Ook de buurtbewoners die uit voorzorg geëvacueerd werden mochten gisteravond opnieuw naar hun woningen. Wat de brand veroorzaakt heeft is niet duidelijk.

De brandweer heeft gisteren nog uren moeten nablussen. Uit voorzorg zijn enkele ploegen de hele nacht ter plaatse gebleven.

De gevolgen voor de Lotus-fabriek in Wolvertem, die jaarlijks zo’n 5 miljoen kilogram Luikse wafels produceert, zijn enorm. Een deel van de productie zal worden opgevangen in de fabriek van Lotus Bakeries in Courcelles. Ook daar woedde vorige week een brand maar de schade bleef beperkt.  Voorts heeft Lotus Bakeries vestigingen in Lembeke, Eeklo en Oostakker.

De directie hoopt de vestiging in Wolvertem zo snel mogelijk opnieuw te kunnen opbouwen.  In totaal stelt Lotus zo’n 800 mensen te werken, 70 van hen werken in de fabriek in Wolvertem. (foto Expovision)