jo_de_ro.jpg

Gemeenten moeten zelf beslissen over erkenning moskeeën, zegt Jo De Ro (Open VLD)

don 22 jun 2017

“Steden en gemeenten moeten zelf kunnen beslissen over de erkenning van een moskee en niet minister van Binnenlands Bestuur Homans”, dat zei Vilvoords schepen en volksvertegenwoordiger Jo De Ro (Open VLD) in de marge van een werkbezoek aan de stad Antwerpen van de parlementscommissies rond deradicalisering. 

Staatsveiligheid leverde onlangs een positief advies af voor de erkenning van zo’n 20 moskeeën. Maar minister Homans (N-VA) liet vorige maand weten dat ze voorlopig geen moskeeën meer zal erkennen. Ze wil eerst via een extern bureau laten onderzoeken of de lokale geloofsgemeenschappen de vooropgestelde criteria wel respecteren. Maar Vilvoords schepen en volksvertegenwoordiger Jo De Ro (Open VLD) vindt dat deze bevoegdheid beter wordt overgedragen aan de lokale besturen. Op die manier kunnen er meer moskeeën erkend worden. Ook de diensten die betrokken zijn bij de deradicaliserings-problematiek in stad Antwerpen zijn volgens De Ro vragende partij voor meer erkende moskeeën. Op die manier kan er volgens De Ro gemakkelijker contact worden gelegd met de verschillende geloofsgemeenschappen en kunnen ze ook beter gecontroleerd worden.  

Een erkende moskee is een transparante moskee, reageert CD&V

In Vilvoorde juicht CD&V alvast het standpunt toe van Open Vld. “Eind vorig jaar heeft minister van Justitie Koen Geens een positief advies uitgebracht voor de erkenning van een aantal moskeeën in Vlaanderen. De Annasr moskee in Vilvoorde was er daar een van. Sindsdien zit het dossier echter volledig geblokkeerd bij Vlaams Minister Homans. Dit helpt werkelijk niemand vooruit”, reageert Peter Van Kemseke. “Het zou inderdaad een goede zaak zijn dat steden en gemeenten zelf hierover kunnen beslissen als de zaken vastzitten. Iedereen heeft er baat bij: een erkende moskee is een transparante moskee”, aldus Van Kemseke.