Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemeenten naar de rechter voor evenwichtige verdeling vliegverkeer

Gemeenten naar de rechter voor evenwichtige verdeling vliegverkeer

Elf gemeenten, waarvan zeven uit onze regio, én de provincie Vlaams-Brabant stappen samen naar de rechter en dagvaarden Federaal Minister voor Mobiliteit François Bellot (MR). Ze willen een evenwichtige verdeling afdwingen van het vliegverkeer van de luchthaven in Zaventem tussen Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgens de initiatiefnemers verloopt momenteel 85% van het vliegverkeer boven Vlaams-Brabant.

Steenokkerzeel , Dilbeek, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Wemmel en Zaventem – en ook de niet-regiogemeenten Herent, Kortenberg, Landen en Tervuren - dienen vandaag samen met de provincie Vlaams-Brabant en enkele inwoners een aansprakelijkheidsvordering in tegen de Belgische staat bij de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg.

Zij dagvaarden de bevoegde minister François Bellot en stellen hem verantwoordelijk voor het uitblijven van een billijke regeling. Burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver/N-VA): “Minister Bellot ontloopt zijn verantwoordelijkheid om de vliegbewegingen evenwichtig te verdelen en deze vast te leggen in een federale vliegwet. Hij moet rekening houden met de belangen van alle omwonenden. De huidige situatie is een schending van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Wij zijn de Brusselse spelletjes beu en verwachten dat de minister eindelijk actie onderneemt.”

Nog volgens Ryon kozen de Vlaams-Brabantse besturen bewust de symbolische datum van 14 februari. Met deze ‘Valentijsnvordering’ willen ze aantonen dat ze in goed nabuurschap met de luchthaven willen leven, maar dat ze ook respect vragen voor een eerlijke verdeling van lasten en lusten.

In een reactie aan persagentschap Belga laat de minister via zijn woordvoerder weten dat hij nog geen dagvaarding heeft ontvangen en inhoudelijk dus niet meteen kan reageren maar dat hij ook “eerst het rapport wil afwachten van de effectenstudie die hij van de rechter moet uitvoeren.”