Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemiddelde snelheid daalt “Toch razen enkelingen ’s nachts door zone 30”

Gemiddelde snelheid daalt “Toch razen enkelingen ’s nachts door zone 30”

De gemiddelde snelheid in het centrum van Merchtem is gedaald sinds de invoering van de zone 30. Dat blijkt uit de eerste meetresultaten in de Stoofstraat. “Toch worden hier ’s nachts nog snelheden gemeten van meer dan 90 km/u en dus gaan we nog meer controleren’”, klinkt het bij schepen van Mobiliteit Lien Casier.

Sinds het begin van de zomer is de snelheid in een groot deel van het centrum van Merchtem beperkt tot 30 km/u. “Daardoor is de gemiddelde snelheid ook effectief gedaald”, vertelt schepen van Mobiliteit Lien Casier tevreden. “Ongeveer de helft van de bestuurders respecteert de zone 30 en 85 procent van de passanten rijdt niet sneller dan 40 km/u.” Maar vooral ’s nachts wordt er nog overdreven snel gereden.  “Iemand slaagde erin om in de Stoofstraat 104 km/u te rijden”, aldus Casier, “de politie zal nog meer controleren en beboeten.”

De zone 30 moet de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in het centrum verhogen. “Er zijn hier veel kinderen die met de fiets naar school gaan”, zegt Casier. “Door de lagere snelheden is er ook minder lawaaihinder.” De gemeente kocht tien snelheidsinformatieborden aan, die bestuurders moeten sensibiliseren.