Gespot: de ringtrambus

din 15 jan 2019

Op sociale media zijn afgelopen dagen foto’s van de ringtrambus opgedoken. De foto’s werden genomen bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt.

De ringtrambus moet straks drukke plekken in de Noordrand met elkaar verbinden. Het traject loopt tussen het UZ Brussel en Brussels Airport via onder meer de Heizelvlakte en het station van Vilvoorde. De trambus zal op dat traject 16 kilometer in vrije verkeersbanen rijden. Langs het traject kunnen reizigers overstappen op bus, tramp of metro.

Eén ringtrambus is 24 meter lang en biedt plaats aan 137 reizigers, 51 zitplaatsen en 86 staanplaatsen. De ringtrambussen hebben een nog hogere capaciteit dan gewone accordeonbussen. Zij moeten dagelijks zo’n 10.000 wagens in de drukke Noordrand van de baan halen.

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft 14 exemplaren besteld. Het gaat om een contract van 12 miljoen euro. De voorbije weken werd de ringtrambus uitgebreid getest op de parking van de busbouwer Van Hool. Als alles volgens plan verloopt, rolt op 1 maart van dit jaar het eerste exemplaar van de band.

Foto: Herman Walraet / Twitter