Gevel Grimbergse school weggeblazen

zon 9 feb 2020

In de Grimbergse deelgemeente Beigem is een deel van de gevel van basisschool 't Mierken weggeblazen. In Overijse is dan weer een boom op een woning terecht gekomen. Niemand raakte gewond, maar de woning is tijdelijk onbewoonbaar. De brandweerzone heeft intussen zo'n 380 oproepen binnengekregen.

Het oud gemeentehuis in Beigem wordt door verenigingen gebruikt voor vergaderingen. Het gedeelte waar schade is, staat momenteel leeg. De brandweer heeft het resterende deel van de zijgevel gecontroleerd en die bleek nog stabiel. De gemeentediensten zullen zo snel mogelijk puin ruimen. De lessen kunnen maandag gewoon doorgaan. Al zal de schade toch wel een gevolg hebben op de werking van de school.

"De zijgevel viel op een toegangspoort naar een speelplaats waar ook achterin twee klaslokalen zijn gevestigd. Omdat de brokstukken ook een kleine technische ruimte raakten, is op vraag van de brandweer de elektriciteit en verwarming voor de veiligheid uitgezet", zegt schepen van Onderwijs Kerlijne Van Bree (Vernieuwing). "Daardoor zal er in die twee klasjes van het tweede leerjaar geen les kunnen doorgaan. Maar doordat de leerlingen van het zesde leerjaar op sneeuwklassen zijn, kunnen de 40 leerlingen van de twee klassen tijdelijk naar de klaslokalen verhuizen in het hoofdgebouw van de school."

De brandweerzone Vlaams-Brabant West heeft momenteel zijn handen vol. In vele gevallen gaat het om omgewaaide bomen. Omwille van de vele oproepen heeft het het aantal interventieploegen opgetrokken van 22 naar 31. "Intussen zijn er zelfs al 44 ploegen op de baan. De brandweerzones heeft intussen zo'n 380 oproepen ontvangen. Een honderdtal daarvan staat in de wachtrij. Het gaat vooral over omgewaaide bomen en schade aan daken In Dilbeek waaide een groot deel van het dak weg. De spoorlijn Gent-Mechelen ligt uit nadat 12 bomen op de bovenleiding vielen", meldt de brandweerzone.