campagnebeeldalgemeen.jpg

Gezocht: 250 Vlaams-Brabanders voor eerste klimaatburgertop

vrij 13 nov 2015

De provincie Vlaams-Brabant is nog op zoek naar burgers die mee willen schrijven aan een klimaatmanifest. Dat gebeurt tijdens de eerste Klimaattop van de provincie Vlaams-Brabant, op 27 en 28 november. 

Het klimaat is van iedereen

“Het klimaat is een verhaal van iedereen. Sinds we als provincie de ‘klimaatkar’ trekken, zijn er in Vlaams-Brabant reeds duizenden ideeën opgeborreld”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Dat is nodig, want als we een klimaatneutrale provincie tegen 2040 willen worden, en dat is mogelijk, moeten we allen samen nadenken hoe we onze doelstellingen kunnen bereiken. Daarom hechten we veel belang aan participatie.”

Burgers aan het woord

De provincie gelooft echt in die burgerparticipatie. Ze wil tijdens de eerste Klimaattop dan ook 250 burgers en 25 scholen uitnodigen. Die zullen dan samen met 250 professionals van wetenschappelijk instellingen, bedrijven, gemeenten en organisaties uit het middenveld aan het klimaatmanifest schrijven.

De voorzet wordt gegeven door 15 klimaatpioniers: burgers met een goed klimaatidee. De 250 burgers kunnen hun aanbevelingen over bijvoorbeeld energie, mobiliteit, consumptie, ruimte en gebouwen verfijnen. Ze bouwen mee aan het klimaatverhaal van Vlaams-Brabant dat daarna gebracht zal worden naar andere burgers, gemeenten en hogere overheden. 

Klimaatburgers gezocht

“De inschrijvingen van klimaatburgers lopen vlot binnen”, zegt gedeputeerde Tie Roefs. Maar geïnteresseerden die willen meedoen aan de klimaattop kunnen zich nog altijd inschrijven.”

Kandidaten kunnen zich aanmelden via www.vlaamsbrabant.be/klimaattop