overzichtsfoto_ruilverkaveling_gooik.png

Gooik start openbare onderzoeken naar ruilverkaveling

din 23 okt 2018

In Gooik starten op 8 november twee openbaar onderzoeken naar de ruilverkaveling. Dat ambitieus project van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) moet zo’n 3.000 hectare landbouwgrond in de Pajotse gemeente herschikken of herinrichten. Enkele natuurverenigingen zijn gekant tegen de plannen.

In 2008 al kreeg de Vlaamse Landmaatschappij de opdracht om een ruilverkaveling in Gooik te onderzoeken. Het studiewerk is intussen uitgegroeid tot het grootste ruilverkavelingsproject in Vlaanderen met in totaal zo’n 7.500 percelen op een oppervlakte van een kleine 3.000 hectare.

“Door percelen samen te brengen en ze opnieuw te verdelen ontstaan er zowel kansen voor de landbouwers als voor de gemeenschap. Landbouwers krijgen grotere en beter bereikbare percelen, daarnaast kunnen we veel beter de natuur verbeteren en er zachte recreatie inrichten. Ook voor waterbeheersing en erosiebestrijding is een ruilverkaveling een positieve zaak,” zegt de Vlaamse Landmaatschappij.

De ruilverkaveling moet het groene karakter van Gooik veilig stellen. Maar heel wat natuurverenigingen zien die ruilverkaveling niet zitten. Zij vrezen voor dat door de ruilverkaveling het mooie landschap plaats dreigt te maken voor monotone landbouwpercelen en een groot aantal wandelwegen zal verdwijnen. Groen Pajottenland maakte er zelfs een punt van in hun verkiezingscampagne en wil een referendum over het project. Het zet de partij ook kwaad bloed dat Gooik vlak na de verkiezingen het openbaar onderzoek opstart.

Dat project heeft ook een stevig prijskaartje, zo’n 17 miljoen euro. Van 8 november tot 7 december loopt er een openbaar onderzoek naar de ruilverkaveling. Tegelijkertijd start ook het openbaar onderzoek over het milieueffectenrapport voor het project. Dat loopt tot en met 7 januari 2019.

Op 8 en 9 november organiseert Gooik twee infomomenten. Verder zijn er 9 dagen waarop je een persoonlijk gesprek kan hebben met een medewerker van de Vlaams Landmaatschappij.

Foto: Vlaamse Landmaatschappij