Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gooik wil leegstaande panden omvormen tot sociale huurwoningen

 

Gooik wil leegstaande panden omvormen tot sociale huurwoningen

Gooik wil zoveel mogelijk eigenaars van leegstaande panden overtuigen om hun woning te renoveren. Via WarmNest, een project van Klimaatpunt en 3WPlus, hoeven de eigenaars zich geen zorgen te maken over de renovatie. De gerenoveerde woning zal nadien voor minstens negen jaar verhuurd worden door een sociaal verhuurkantoor.

De gemeente informeerde recent 88 eigenaars van samengeteld een vijftigtal leegstaand panden in Gooik. Zij betalen nu onder meer leegstandsbelastingen. “Door de eigenaars warm te maken voor  het project WarmNest kunnen we het aantal leegstaande panden in onze gemeente verminderen”, zegt schepen van Sociale Zaken Jan Depester. “De medewerkers van WarmNest nemen alle taken die komen kijken bij de renovatie op zich, waardoor we de eigenaars ontzorgen.” Zij kunnen bovendien een renteloze lening tot 25.000 euro aangaan.

“Leegstaande panden ontsieren het straatbeeld en kunnen hinder veroorzaken voor de buren”, vult burgemeester Michel Doomst aan. “Op de privémarkt zijn ondertussen heel wat mensen op zoek naar een betaalbare huurwoning.” Eigenaars die deelnemen aan het project WarmNest moeten na de renovatie hun woning voor minstens negen jaar laten verhuren door een sociaal verhuurkantoor.

Win-winsituatie
Schepen van Sociale Zaken Depester hoopt dat er binnenkort panden uit het leegstandsregister geschrapt kunnen worden. “Het is een win-winsituatie. De eigenaars zijn zeker van huurinkomsten en hun gerenoveerde woning voldoet aan de huidige en toekomstige energie-eisen, meer mensen krijgen toegang tot kwalitatieve en energiezuinige woningen en het aantal leegstaande panden in onze gemeente vermindert”, besluit Depester.