Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gooikse fruitteler organiseert zelfplukdagen

Gooikse fruitteler organiseert zelfplukdagen

Peren mogen dan wel als zoete broodjes verkopen, de appelverkoop in ons land lijdt onder de hype van de peren. Na de boycot van Rusland op Europese peren, blijken we volgens de Veiling Haspengouw een derde meer peren gekocht te hebben dan vorig jaar, maar volgens diezelfde veiling staat daardoor de appelverkoop op een laag pitje.

Bij fruitteler Luc Billens uit Gooik is het dezer dagen alle hens aan dek, want de appel-oogst is volop aan de gang. De oogst valt wat tegen door een hagelstorm enkele maanden geleden.  Bovendien is het volgens Veiling Haspengouw het steeds moeilijker om Belgische appels te verkopen in het buitenland.  Door de boycot van Rusland zijn de prijzen immers enorm gedaald.

 “De appels geraken moeilijk verkocht waardoor de prijs met de helft gedaald is.  En bij de peren krijgen nog een vierde van de prijs van vorig jaar”, zegt Luc Billens.

 Maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Eerst de appelen oogsten én verkopen. En om dat te stimuleren, organiseert hij tijdens de weekends zelfplukdagen waarbij geïnteresseerden zelf hun fruit plukken en voor elke 5 kilo een symbolische euro betalen.  “Dit is beter dan het fruit te laten hangen of te laten vernietigen”, aldus de Gooikse fruitteler.