Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gouverneur verbiedt vuurwerk in hele provincie

Gouverneur verbiedt vuurwerk in hele provincie

Provinciegouverneur Jan Spooren verbiedt het afsteken van vuurwerk. Ook het gebruik van geluidskanonnen, het oplaten van wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen en vuren in openlucht, zowel op privaat als op publiek domein, zijn tijdelijk niet meer toegelaten. Het verbod gaat vandaag in en geldt tot en met 17 januari 2021.

De jaarwisseling zal verlopen zonder knallende vuurpijlen. De provincie Vlaams-Brabant wil met het vuurwerkverbod vermijden dat het coronavirus bij zulke evenementen verspreid wordt. “Vuurwerk, kerstboomverbrandingen of het oplaten van wensballonnen zijn activiteiten die mensen op de been brengen en samenscholingen veroorzaken”, aldus gouverneur Jan Spooren.

Met het verbod wil de gouverneur ook vermijden dat er meer druk ontstaat op de ziekenhuizen. “We stellen ieder jaar vast dat er bij het afsteken van vuurwerk of bij soortgelijke activiteiten gewonden vallen”, zegt Spooren. “Dat veroorzaakt extra druk op de brandweer- en politiediensten, maar ook op de ziekenhuizen en de zorgsector, die momenteel al zeer zwaar belast zijn.”

De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen kondigden eerder al een vuurwerkverbod af. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft alle provinciegouverneurs opgeroepen om zo’n verbod in te stellen.