politie4_3.jpg

Grenscontroles met Frankrijk brengen werking lokale politiezones in gevaar

vrij 26 feb 2016

De extra controles aan de grens met Frankrijk zijn nefast voor de lokale politiezones. Met de grenscontroles wil minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken Jan Jambon mogelijke vluchtelingen uit Calais en Duinkerke onderscheppen. Maar door de inefficiënte organisatie van de grenscontroles kunnen veel lokale politiezones hun basistaken niet meer uitvoeren, zegt kamerlid en burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD).

Burgemeester Vandenput staat achter de grenscontroles maar de organisatie moet beter. “Ik vind dat meer politiemensen moeten opgevorderd worden in de zones dicht bij de grens. Wanneer men agenten buiten een straal van 30 km gaat opvorderen stappelen de overuren zich zeer snel op”, reageert Vandenput.

Zo moet de politiezone Druivenstreek vandaag 3 agenten afstaan om grenscontroles in Veurne uit te voeren. Hun werkdag start al om 4u30 om in Veurne een shift te kunnen draaien van 7u tot 19u vanavond. Rond 21u30 worden de agenten opnieuw op het commissariaat verwacht. Dat maakt elke dag 17 diensturen per agent . Overuren die later zullen gecompenseerd worden. “Het reële risico voor elke zone is dat bepaalde specifieke acties uitgesteld of gewoon niet uitgevoerd zullen worden in de politiezones en de gemeenten”, aldus Vandenput.

Het opvorderen van politiemensen uit lokale politiezones gebeurt door een mechanisme gebaseerd op solidariteit maar waarbij een tekort aan mensen bij de Federale Politie finaal door de overheid gevorderd kan worden bij de lokale politie. “Ik ben de eerste om solidair te zijn met andere collega’s, maar niet ten koste van de veiligheid en verantwoordelijkheden die burgemeesters hebben in hun gemeente” besluit Vandenput. De Hoeilaartse burgemeester zal dit probleem alvast aankaarten binnen de commissie Binnenlandse Zaken.