basiliek_grimbergen.png

Grimbergen gaat fors besparen

vrij 5 dec 2014

De gemeente Grimbergen heeft een reeks extra besparingsmaatregelen goedgekeurd om het meerjarenplan in evenwicht te houden.  Daardoor sneuvelen heel wat subsidies. Er vallen evenwel geen ontslagen.

Grimbergen gaat de werking van zijn gemeentediensten optimaliseren om de uitstroom van personeelsleden op te vangen.  Wie met pensioen gaat wordt dus niet meteen vervangen. 

Activiteiten zoals de Ommegang, de verenigingenmarkt Goesting en de kunst- en ambachtenroute zullen vanaf nu alternerend om de drie jaar georganiseerd worden. Op die manier wordt er 52.000 euro bespaard en wordt de werkdruk voor het personeel verminderd. 

Vanaf 2017 krijgen de buurtwerking in Borgt en de jongerenwerking in Strombeek-Bever geen ondersteuning meer.  De gratis logopedische ondersteuning in het basisonderwijs wordt geschrapt.  De bibliotheek van Humbeek wordt gesloten.  De energiekosten voor de uitbating van cafetaria’s in de gemeentelijke sportinfrastructuur zal doorgerekend worden aan de sportclubs. En de gemeente gaat ook strenger toezien op een correcte berekening van de kadastrale inkomens. 

Al die maatregelen zouden een extra besparing moeten opleveren van ruim 400.000 euro in 2019.  Anderzijds gaat de gemeente extra investeren in een grotere schoolcapaciteit, een nieuwe bibliotheek, een betere wegeninfrastructuur en een nieuwe infrastructuur voor de gemeentelijke diensten.