Grimbergen geeft negatief advies voor nieuwe gascentrale

din 29 jun 2021

Grimbergen geeft een negatief advies voor de plannen van Engie-Electrabel om een nieuwe stoom- en gasturbine in Vilvoorde te bouwen. De locatie aan de Asiat-site, waar zich nu al een – verouderde - elektriciteitscentrale bevindt, ligt net over de gemeentegrens met Grimbergen. Die wordt vandaag enkel nog gebruikt in het kader van strategische productie.

Volgens Grimbergen ligt nieuwe centrale te dicht bij het natuurgebied Dorent-Nelebroek, het domein Ter Tommen en bij enkele woonwijken. Ook de ‘enorme’ CO2-uitstoot, waarvan de afvang niet gegarandeerd kan worden, en andere nadelen zoals veel stikstofuitstoot, extra geluid, veel waterverbruik en opslag van chemicaliën worden aangehaald door de gemeente in haar motivatie.

Stad Vilvoorde gaf wel een voorwaardelijk positief advies. In eerste instantie was dat ook het advies van Grimbergen maar nadat de vergunningsaanvraag werd aangepast en er recent een nieuw advies moest gegeven worden, keerde Grimbergen zijn kar. De actiegroepen Leefbare Noordrand en Tegengas Vilvoorde voerden eerder al actie tegen de centrale en hebben een bezwaarschrift ingediend bij de bestendige deputatie.

De deputatie moet voor 31 juli een beslissing nemen over de vergunning. Of de centrale er effectief komt, zal afhangen van een definitief groen licht van de federale regering én van de bijhorende subsidies.