ccstrombeek.jpg

Grimbergen wil kwart energie besparen in gemeentelijke gebouwen

din 9 jul 2019

Grimbergen gaat de komende jaren acht gemeentelijke gebouwen vergroenen. Het heeft daarvoor een contract afgesloten met een ESCO, een bedrijf dat in opdracht van de gemeente de werken uitvoert. Bedoeling is om een kwart energie te besparen.

Binnen het contract worden onder meer het gemeentehuis, het cultuurcentrum in Strombeek-Bever, gemeentelijke basisschool De Negensprong, gemeentelijke basisschool Mozaïek en de bijhorende sporthal, de gemeenteloods en sporthallen Prinsenbos, Verbrande Brug en Soens aangepakt.

“Er komen zonnepanelen en een aantal stookplaatsen worden vervangen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in duurzamere verlichting, nieuwe ventilatiegroepen en spouwmuurisolatie”, zegt schepen van Milieu Eric Nagels. “De ESCO staat ook in voor het onderhoud en de monitoring van de installaties gedurende de 15 jaar dat het contract loopt.”

Met de maatregelen wil Grimbergen jaarlijks 300 ton CO2 minder uitstoten. Voor het afsluiten van het ESCO-contract krijgt de gemeente ook 187.500 euro subsidies van de Vlaamse overheid.

“De totale investeringen in energie-, waterbesparing en hernieuwbare energie bedragen samen ongeveer 1,5 miljoen euro. De investeringen worden vergoed met het budget dat vrijkomt door de lagere energiefactuur na de gerealiseerde energiebesparing”, besluit burgemeester Chris Selleslagh