kato1.png

Grimbergse Kato De Boeck wint BILL Award tijdens Ultimas

woe 19 feb 2020

De Grimbergse regisseuse Kato De Boeck heeft de BILL Award gewonnen tijdens de Ultimas, de vroegere Vlaamse Cultuurprijzen. De prijs zet opkomend talent in de kijker. De 25-jarige De Boeck oogst al anderhalf jaar heel wat lof met haar kortfilm 'Provence'.

'Provence' is het afstudeerproject van Kato De Boeck aan het RITCS.  De film, het relaas van een ingrijpende gebeurtenis tijdens één van Kato’s zomervakanties in haar kindertijd, wordt door de jury geprezen omwille van het oog voor detail van de regisseuse, de kinderregie en het emotioneel geladen maar tegelijkertijd toegankelijke verhaal.

"De film speelt met herkenning door het gebruik van de setting en de uitwerking van de personages. Je wordt terug naar je eigen kindertijd gekatapulteerd. 'Ik kan pas stoppen om naar een volgend shot te gaan als ik in een van de takes echtheid heb gevoeld', zegt De Boeck. Dat voel je. Het bevestigt het universele karakter van de film en het gevoel dat Kato achterlaat: je wil meer van haar zien", aldus de jury van de Ultimas.

Met de BILL Award wordt de prijzenkast van 'Provence' alleen maar indrukwekkender. Eerder won De Boeck met haar debuut de Publieksprijs voor beste kortfilm op Film Fest Gent 2018, de Publieksprijs op het Kortfilmfestival Leuven 2018, De Nationale ‘Grand Prix’ op het Brussels Short Film Festival 2019 en de Ensor voor beste kortfilm 2019.

Voor het eerst werd de winnaar van de BILL Award niet alleen verkozen door een online publieksstemming, maar ook door een jongerenjury. Zowel van het publiek als van de jury kreeg de Grimbergse regisseuse de meeste punten.