stroom_uit.jpg

Grote stroompanne in Zennevallei

don 5 feb 2015

De grote stroompanne in de regio rond Halle is achter de rug. Door een kortsluiting in een middenspanningskabel in Buizingen viel iets na 18u donderdagvanavond de stroom uit in een groot deel van de Zennevallei. Pas rond 24u waren alle problemen van de baan.

 

 

Om 18u13 viel de stroom uit in een groot deel van de Zennevalei. Onder andere in Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Sint-Genesius-Rode viel alle elektriciteit uit. De gemeenten zaten plots zonder straatverlichting, zelfs de brandweer zat zonder stroom.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25673","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"370","width":"610"}}]]

Volgens Jean-Pierre Blomme van netwerkbeheerder Eandis ontstond de grote panne in het transformatorenstation van Buizingen door een kortsluiting in een middenspanningskabel.

Om 19u30 konden de technici van Eandis stelselmatig weer gemeenten beginnen te voorzien van stroom. De eerste gemeente die weer elektriciteit kreeg, was Sint-Pieters-Leeuw. Rond 20u had 80 procent van het getroffen gebied weer stroom.

Buizingen heeft het langste in het donker gezeten. Door de kortsluiting was de kabel immers beschadigd. Pas iets over 22u kreeg ook Buizingen stelselmatig weer stroom. Het duurde tot bijna middernacht voor alle problemen van de baan waren.