hop_smaak.jpg

(H) Op Smaak zet hopteelt maand lang in de kijker

woe 22 aug 2018

Tussen de hopranken van de abdij van Affligem is vanmorgen de aftrap gegeven van (H)Op Smaak. Een maand lang bundelen de gemeenten Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en Aalst de krachten om het groene goud te promoten.

(H) Op Smaak wordt gecoördineerd door de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens de hopmaand zijn er onder meer fietstochten, wandelingen, bierproeverijen, hoppluksessies en dorpsfeesten in de oudste hopregio van Vlaanderen. Die rijke hopgeschiedenis wordt tijdens de evenementen in de kijker gezet.

Dankzij de vruchtbare leemgronden gaat de hopteelt terug tot in de 14de eeuw. Het zette hele dorpen aan het werk en bracht hen dan ook rijkdom bij. “De hoppluk is erfgoed in deze regio en mag niet verloren gaan. De inwoners van de hopgemeenten koesteren het product en vieren de oogst al eeuwenlang. Met (H) Op Smaak zetten we de traditie voort,” zegt gedeputeerde voor toerisme Monique Swinnen.

(H) Op Smaak start dit weekend met de hoppluk in Londerzeel en sluit af op 30 september met de Erembald Kravaalbos Happening in Asse.