doordelens.png

Halle door de lens van de bezetter

maa 5 nov 2018

Tot en met vrijdag nemen we in het nieuws op RINGtv enkele interessante evenementen onder de loupe die in onze regio worden georganiseerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Wapenstilstandsdag, nu zondag. Vandaag bezoeken we in Halle de openluchttentoonstelling ‘Door de lens van de bezetter’.

Tussen de zomer van 1917 en de herfst van 1918 maakt de Duitse bezetter ruim 10.000 beeldopnames op glazen platen met de bedoeling een inventaris aan te leggen van het Belgisch cultureel erfgoed. In het historisch centrum van Halle kan je een selectie bekijken van enkele tientallen uitvergrote afdrukken. "Het initiatief ging uit van de Duitse overheid, er was een comité van een dertigtal kunsthistorici en fotografen dat zich daar mee achter schaarde”, vertelt Peter François van streekmuseum Den Ast in Halle. "De Duisters wilden zorg dragen voor ons artistiek en architecturaal patrimonium van België en daarom maakten ze zoveel foto's, ook wel om te laten zien dat het met de vernielingen relatief goed meeviel maar anderzijds toch omwille van de kunsthistorische waarde. Dat was een bijkomend voordeel, er waren heel wat kunsthistorische voorwerpen die gefotografeerd werden waar de Duisters dan later studies hebben naar verricht."

De tentoonstelling is te bekijken op verschillende plaatsen in het historisch centrum van Halle, nog tot 25 november. Meer info op www.halle.be/oorloginhalle .