bevrijding_halle.png

Halle herdenkt bevrijding van 1944

maa 3 sep 2018

Ditmaal geen bezoek van Koningin Mathilde voorbije zaterdag in Halle, maar wel van niemand minder dan Major Francis Howel en een delegatie Welsh Guards. Zij herdachten er dit weekend de bevrijding van 1944.

Het waren de Welsh Guards die op 3 september 1944 met hun tanks Vlaanderen binnenreden in Hondzocht, een gehucht van Lembeek. Daar volgde een gevecht met een colonne Duitse soldaten die naar Brussel wilden vluchten, en dat gevecht werd gewonnen. De bevrijding was een feit. Wat volgde was een ongeziene vreugde en opluchting.

“De vreugde in Halle was onbeschrijflijk. De oorlog was nog niet gedaan, maar wij waren al bevrijd. Als ik me goed herinner heeft mijn moeder daarna pannenkoeken gemaakt. Het wa feest en omdat wij zo gelukkig waren, kregen we iets speciaals. Want veel eten was er in die tijd niet,” zegt Marie-Céline.

Door de inval van de Welsh Guards was Hondzocht het eerste Vlaamse grondgebied dat herwonnen werd van de Duitsers. Tijdens de herdenking werden ook de gerestaureerde mirakelschilderijen feestelijk ingehuldigd. Ook de Engelsen waren onder de indruk van de ceremonie.