Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Halse zelfoogstboerderij boos na vernieling akkers door aannemer

Halse zelfoogstboerderij boos na vernieling akkers door aannemer

Wim en Sigrid van de zelfoogstboerderij ’t Groen(t)e Hart in het Halse Lembeek willen via crowdfunding geld inzamelen om hun gronden in ere te herstellen. Enkele dagen geleden woelde een aannemer, die werken uitvoert voor de stad, hun akkers om en ging een aanzienlijke partij oogstklare groenten verloren.  

 

Wim Desaedeleer runt aan het Heideken in Lembeek, deelgemeente van Halle, zelfoogstboerderij ’t Groen(t)e Hart. Het concept van gemeenschapslandbouw is bekend: wie deelneemt, oogst er zèlf op het veld zijn biologisch lokaal gekweekte groenten en/of fruit. Alles verloopt volgens de principes van ecologische landbouw.

Rond de akkers voert een aannemer grote collectorwerken uit, die nodig zijn om de wateroverlast in Lembeek tegen te gaan. Bij de werken werd deze week een meterslange strook omgewoeld. De machines maakten diepe sporen in het veld en volgens Wim gingen heel wat oogstrijpe groenten op het veld gingen zo verloren.

De beheerders van de zelfoogstboerderij vinden het optreden compleet respectloos. Aan de krant Het Nieuwsblad antwoordde Hals burgemeester Dirk Pieters (CD&V): ‘Ik heb begrip voor de problemen van ’t Groen(t)eHart, maar de werken moeten gebeuren. De wensen van de boerderijbeheerders respecteren kan slechts binnen het technisch haalbare van deze werken.”

Wim Desaedeleer antwoordt aan de RINGtv-redactie: “Het probleem ligt hier vooral bij de aannemer. Heel veel mensen hier in de buurt hebben er last van. Wij gaan via crowdfunding proberen geld in te zamelen om de grond terug goed te krijgen. Het gebeurde is blijkbaar echt wel een topic voor de mensen hier, want ik heb intussen al 3500 bezoekers gehad op mijn Facebook-pagina.”

Normaliter duren de werken in Lembeek nog tot juni.