Hans Bonte boos over ‘te lage dotatie’ politiezone

don 28 dec 2017

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) maakt al langer een strijdpunt van de naar eigen zeggen veel te magere middelen die zijn stad krijgt om een aantal ‘grootstedelijke’ problemen aan te pakken. De dotaties voor de politiezone zijn daarbij een essentieel element. Bonte vindt dat de Vlaamse Rand terzake steeds pover bedeeld wordt. Ook voor 2018 krijgen de politiezones voor Halle-Vilvoorde volgens Bonte veel te weinig middelen.

 

De politiezones uit Halle-Vilvoorde krijgen een lagere dotatie dan collega’s in andere delen van het land: met name het contrast met de zones uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet kwaad bloed bij Hans Bonte. De burgemeester van Vilvoorde spreekt van een onrechtvaardige en structurele onderfinanciering van de politiezones in de Vlaamse Rand, terwijl deze zones wel steeds meer geconfronteerd worden met de grootstedelijke problemen van de naburige hoofdstad. Bonte zei eerder al dat Vilvoorde jaarlijks uit eigen middelen een flinke som moet bijpassen omdat de federale dotatie voor de politiezone ontoereikend is.

De cijfers spreken volgens de burgemeester voor zich. "De federale overheid voorziet gemiddeld 110,59 euro politiemiddelen per inwoner van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor Halle-Vilvoorde is dit gemiddeld 51,10 euro per inwoner. Voor de provincie Vlaams-Brabant – inclusief de stad Leuven -  ligt het gemiddelde op 54,16 euro per inwoner."

De reportage en het volledige interview met de burgemeester ziet u vanavond in ons nieuws.