fluo3.jpg

Helm op, fluo top

maa 9 nov 2015

‘Helm op fluo top’. Met dat verkeersproject willen de Vlaamse basisscholen door middel van een spaaractie kinderen stimuleren om een fietshelm en een fluorescerend hesje te dragen. Vanochtend stelde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de actie voor in de Gemeentelijke Basisschool Blokbos in Lot. 

“Dit is vooral een positieve actie  waarbij we de kinderen trachten te verleiden een helm en hesje te dragen, door hen te belonen. Ook mijn kinderen komen niet buiten met de fiets zonder helm en hesje. Dat vergt wel een aanpassing. Maar als je hen op een positieve manier stimuleert, wordt dat vervolgens een gewoonte”, verduidelijkt minister Weyts.

Door met een hesje en helm naar school te komen, kunnen de leerlingen stickers verdienen. Op die manier kunnen ze sparen voor een gratis uitstapje naar de Zoo van Antwerpen, Planckendael of het Serpentarium in Blankenberge.

Een helm of een hesje kunnen kinderlevens redden. Dat benadrukt ook de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. “1 op de 3 ongevallen met kinderen gebeuren van of naar de school. Daarom willen we met deze actie er extra de nadruk op leggen dat kinderen goed zichtbaar zijn in het verkeer en een fietshelm dragen als ze met de fiets komen”, zegt Werner De Dobbeleer van Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Of de leerlingen het zien zitten om een hesje en een helm te dragen, zie je vanavond in het nieuws.