heizeldrama.jpg

Herdenking voor 30 jaar Heizeldrama

vrij 29 mei 2015

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat tijdens het Heizeldrama 39 doden vielen. Naar aanleiding daarvan vindt er in Heizelstadion vandaag een herdenking plaats.

Op 29 mei 1985 troffen Juventus en Liverpool elkaar in de finale van de Europabeker voor Landskampioenen, de huidige Champions Leaugue. Een uur voor de aftrap braken er rellen uit en begaf het hek dat de supporters scheidde. Toen in het vak Z ook een muur instortte nam de paniek alleen maar toe en werden mensen vertrapt. Daarbij kwamen in totaal 39 mensen om het leven. Van hen hadden 32 de Italiaanse nationaliteit. Er stierven ook 4 Belgen.  

De wedstrijd werd gewoon gespeeld om nog meer rellen te voorkomen. Juventus won uiteindelijk met 1-0. Sindsdien is er veel veranderd op het vlak van veiligheid.

Vanavond om 19u vindt er herdenking plaats aan het monument op de hoek van de hoofdtribune aan het Koning Boudewijnstadion. De wake zal bijgewoond worden door supporters van Juventus en het comité dat de nagedachtenis van de Italiaanse slachtoffers verzorgt.

In de herinneRING blikten we enkele dagen geleden met Luc Junius uit Merchtem terug op het Heizeldrama. Hij zag het in 1985 allemaal gebeuren en kon maar net op tijd met zijn broer uit het beruchte blok Z ontsnappen. Bekijk hier opnieuw de reportage.   

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"30862","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"428","width":"610"}}]]