ba7.jpg

Herverdeling van de lasten en de lusten in de luchthavenregio

8 jaar geleden

Zo’n 20 organisaties hebben donderdag aan Vlaams minister Joke Schauvliege enkele voorstellen overgemaakt die op korte termijn het ruimtegebruik en de mobiliteit in de luchthavenregio kunnen optimaliseren. Onder de organisaties die zich gegroepeerd hebben in de werkgroep Luchthaven-Zuid bevinden zich voornamelijk lokale besturen en belangenorganisaties. Ook vragen ze een herverdeling van de lasten en de lusten in de luchthavenregio.  

Heel wat bedrijvenzones rond de luchthaven, in het bijzonder Keiberg en Lozenberg, hebben te kampen met leegstand. Om het gebruik ervan te verbeteren pleit men voor de aanstelling van een persoon die het mobiliteitsbeleid rond deze zones coördineert en bedrijven helpt bij de uitwerking van bedrijfsvervoerplannen. De werkgroep wil ook meer flexibiliteit bij de invulling van deze ruimtes. "Naast luchthavengebonden activiteiten moet ook andere economische bedrijvigheid zich hier kunnen vestigen evenals initiatieven die gerelateerd zijn aan bedrijvigheid zoals fitness- en opleidingscentra, horeca en dergelijke", aldus werkgroepvoorzitter Jan Van Doren (VOKA). De groep vraagt ook een globale strategische toekomstvisie voor deze bedrijvenzones.

Tevens wil de werkgroep nieuwe bedrijventerreinen. Maar men wil ook voor de regio ten zuiden en oosten van de luchthaven een landinrichtingsplan dat de versnipperde stukken open ruimte verbindt en valoriseert.

Tot slot is de werkgroep voorstander van een beter overleg tussen Brussels Airport, de omliggende gemeenten en gewestadministratie over een billijke verdeling van de lasten en lusten verbonden aan de luchthaven. "De pleidooien voor de verdeling van de lasten als gevolg van het vliegtuiglawaai zijn ondertussen bekend. Ook de lusten van de luchthaven dienen echter beter verdeeld te worden onder de gemeenten. Een gemeente als Zaventem heeft veel luchthavengebonden bedrijven op haar grondgebied wat hen heel wat inkomsten oplevert. Voor een gemeente als Kortenberg is dat echter veel minder het geval. Wij pleiten voor een betere en eerlijke verdeling van de lusten. Het Vlaams Gewest zou hier bijvoorbeeld via het Gemeentefonds corrigerend kunnen optreden", aldus Van Doren.