longtest.jpg

Hoe fit zijn jouw longen?

woe 27 mei 2015
Hoe is het gesteld met de conditie van je longen? Wie dat wil weten, kan vrijdag een gratis spirometrie- of longtest laten afnemen in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Aanleiding is de Wereld-Antitabaksdag van aanstaande zondag.

Wie de longtest ondergaat moet eerst een aantal concrete gegevens verklappen zoals leeftijd en lengte. En dan kan de test beginnen. In een mum van tijd gaat het apparaat na hoe het met je longen gesteld is.
 
'Het is een heel klein machientje waarbij de patiënten snel en krachtig moeten uitblazen gedurende zes seconden, drie keer na elkaar', legt Anne Ringoir, verpleegkundige in AZ Jan Portaels uit. 'Als alles in het groen is, dan is alles in orde. Van het moment dat er een kleur verschijnt, geel, oranje of rood, dan adviseren we bijkomend advies in te winnen bij een huisarts of een longarts.'
 
Wie zelf zijn longen wil laten tesen, kan nu vrijdag terecht in het AZ Jan Portaels tussen 10u 's ochtends en 3u in de namiddag. Meer info vind je hier. Iedereen is welkom, de test duurt maar vijf minuten.