Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoeilaart geeft voorrang aan jonge inwoners bij aankoop woningen

 

Hoeilaart geeft voorrang aan jonge inwoners bij aankoop woningen

Inwoners van Hoeilaart tussen 18 en 35 jaar zullen binnenkort voorrang krijgen bij de aankoop van woningen in het centrum van de gemeente. Dat heeft de gemeenteraad maandag beslist. Concreet geldt de voorrangsregel voor twee woonprojecten die beiden zo’n 100 woningen zullen tellen.

De gemeente Hoeilaart ziet steeds vaker jonge inwoners uitwijken naar andere gemeenten. “De ligging, het groen en de gemeenschapsbeleving maken ons dorp erg aantrekkelijk. Huizen worden snel verkocht aan hoge prijzen, waardoor jongeren vaak de kans niet krijgen om een bod te doen”, stelt schepen Joy Sergeys vast. “We betreuren dat die jongeren wegtrekken omdat ze vaak een sterke binding hebben met een vereniging of een club in onze gemeente.”

Het gemeentebestuur voert nu een voorrangsregel in voor twee woonprojecten. Die liggen in de R. Lauwersstraat en op de hoek van de A.Biesmanslaan en de Koldamstraat. De projecten tellen elk ongeveer honderd woningen. “De eerste vier maanden zullen de woningen aangeboden worden aan inwoners van Hoeilaart tussen 18 en 35 jaar die nog geen eerste woning hebben. We houden daarbij rekening met het aantal jaren dat ze in onze gemeente wonen. Het is bovendien een voordeel als ze minstens drie jaar lid geweest zijn van een erkende vereniging”, verduidelijkt Sergeys. “Als de woningen binnen die periode niet verkocht raken, krijgen ook andere inwoners of ex-inwoners van Hoeilaart gedurende twee maanden voorrang.”

De projecten zullen eind 2023 klaar zijn. “Om een opbod van prijzen te vermijden tijdens het eerste half jaar, vragen we de projectontwikkelaars om de verkoopprijzen vooraf aan ons mee te delen”, vult burgemeester Tim Vandenput aan. “We zullen maandelijks controleren of de afgesproken voorrangscriteria gerespecteerd worden.” De gemeente wil in de toekomst soortgelijke projecten lanceren.

Foto: Eén van de woonprojecten komt op de hoek van de A.Biesmanslaan en de Koldamstraat.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.