Hoeilaart wil auto’s weg van de schoolpoort

din 21 aug 2018

Hoeilaart wil tijdens de ochtendspits zoveel mogelijke auto’s weren uit de buurt van de scholen in het dorpscentrum. Het heeft daarvoor een tijdje terug een studiebureau aangesteld. Die krijgt nu de taak om een ruimere omgeving te bestuderen. Pas tegen 2020 worden definitieve maatregelen verwacht.

Hoeilaart wil het volledige traject vanaf Willem Matstraat, Moussinstraat, Waversesteenweg en D. Vandervaerenstraat – pal in het dorpscentrum - zoveel mogelijk ter beschikking stellen van fietsers en voetgangers, met een minimum aan wagens en bussen.

“We hebben al een schoolstraat en andere maatregelen, maar zien dat er nog meer nodig is,” zegt schepen van Mobiliteit Marc Vanderlinden. “Het studiebureau kreeg eerst de taak om het de omgeving van Het Groene Dal verkeersveiliger te maken. Die taak breiden we nu uit met de omgeving van de Vrije Clemensschool. Beide scholen liggen vlak bij mekaar, we zien dezelfde problematieken en dus dezelfde oplossingen.”

Het studiebureau zal ook oplossingen moeten zoeken voor het autoverkeer. "Er zullen nieuwe verkeersstromen moeten komen die de auto's wegleiden van de scholen, waardoor het sluipverkeer daalt. Het worden ook dynamische stromen. Vooral ’s ochtends zullen de maatregelen gelden en in mindere mate ’s avonds, maar niet in het weekend,” besluit Vanderlinden.

De eerste voorstellen van het studiebureau worden tegen eind dit jaar verwacht, waarna Hoeilaart in het voorjaar van 2019 alles kan uittesten. Een definitieve invoering van de maatregelen wordt tegen 2020 verwacht.